Решение президента о роспуске Верховной Рады шестого созыва - "это удар колокола, который звонит по нынешней власти". Так лидер Партии регионов Виктор Янукович прокомментировал заявление президента Виктора Ющенко.

Заявление Виктора Януковича в 21.28 было опубликовано на официальном сайте Партии регионов. После 23.00 заявление транслировали некоторые общенациональные каналы.

ЗАЯВА Лідера Партії регіонів В.Ф.Януковича
Розпуск Верховної Ради шостого скликання – це удар дзвону, який дзвонить по нинішній владі.

З ним відійшли у небуття останні ілюзії частини українського суспільства, яка до останнього не хотіла повірити у зраду і обман. Однак правда, врешті-решт, явила себе народу. І вона гірка.

Обіцянки гарантувати громадянам рівність перед законом, економічний прогрес, соціальний поступ залишились словами. Вони обернулися розквітом корупції, стрімким погіршенням ситуації в усіх сферах життя, хаосом у системі державного управління.

Популізм призвів до нестримного росту цін та найвищої у Європі інфляції. Втягування України в НАТО проти волі більшості населення і упереджена оцінка подій на Південному Кавказі призвели до подальшого розколу суспільства.

Влада поставила країну на межу банкрутства. З'ясовувати, хто з помаранчевих у цьому більше винен – марна справа. Винна уся їхня команда. Винні вони усі разом.

Їхня підкова, яка мала принести народу щастя, розігнулася.

Стиснутий кулак як пересторога злочинцям виявився звичайнісіньким кулаком хулігана.

Полум'яне серце – егоїстичним і непередбачуваним.

Партія регіонів робила усе, що було в її силах, аби вберегти країну від катастрофи. Ми двічі за останні два роки вигравали парламентські вибори, однак нам не дали працювати.

Сьогодні люди можуть легко порівняти, де реальні справи, а де – лише обіцянки і дешевий популізм. Є результати нашої роботи, коли ми керували урядом.

Люди пам'ятають: у 2006 році ми вивели країну з кризи, яку нам залишили помаранчеві. Громадяни можуть порівняти соціально-економічну ситуацію тоді і сьогодні. Вони можуть порівняти ціни, заробітки і загальний стан суспільства. При нас ситуація була стабільною і налаштованою на розвиток, а не на руйнацію.

Менш ніж за рік правління двох помаранчевих урядів держава двічі втрачала високу динаміку економічного зростання.

Протягом нинішнього короткого правління нині діючого уряду громадян ще й двічі обманули. Спочатку обвалили долар, потім порадили людям тримати заощадження в національній валюті, після цього обвалили гривню. Постраждали мільйони простих громадян. Їхні заощадження, зароблені важкою працею, знецінилися. Особливо постраждали мешканці села, тому що додалися ще проблеми з урожаєм. Наш уряд багато зробив для того, щоб селяни вчасно посіяли, зробили добрий заділ під урожай цьогорічної осені, щоб урожай пішов на користь тим, хто його вирощує. А що вийшло – спекулянти і сумнівні ділки, що знаходяться під дахом нинішньої влади, пограбували хліборобів, пограбували державу. І зусилля сотень тисяч людей дали мізерну користь.

Довівши країну до руїни, нинішня влада вдруге штовхнула суспільство до чергових дотермінових парламентських виборів.
Партія регіонів виступала проти цього. Ми не погоджуємося з такою політикою і не розділяємо таких підходів.

Ми пропонували домовлятися. Але не про посади, а про те, як поліпшувати життя людей, як розвивати економіку. Однак помаранчевих цікавили виключно крісла.Їм потрібно стільки владних крісел, що цілої меблевої фабрики не вистачить.

Відомо, що дострокові вибори 2007-го року були ініційовані БЮТ і підтримані Президентом. Ми попереджали тоді – ці вибори нічого доброго не дадуть. А чергове створення помаранчевої коаліції просто повторить реалії 2005 року – знову будуть інтриги, сутички, авантюри і популізм. А закінчиться усе це, попереджали ми, поганим результатом для країни і для людей.

Час підтвердив правильність наших прогнозів. Сьогодні нас знову штовхнули у вир позачергових виборів. Переконаний, народ дасть цьому належну оцінку. І я звертаюся зараз до людей – покажіть цим політикам своє ставлення до того, що вони роблять. Зробіть це рішуче, щоб кожен політик запам'ятав назавжди – він мусить відповідати за все, що робить. Відповідати перед народом.

На нинішніх дострокових виборах, я впевнений, народ України зробить свій вибір, і цей вибір буде правильний. Як відповідальна політична сила ми заявляємо, що будемо об'єднувати суспільство не навколо партійних кольорів, а навколо програми поліпшення життя людей.

Повторюю – Партію регіонів не цікавить, хто більше винен у розвалі помаранчевої коаліції. Це питання не до нас: вони брали на себе зобов'язання перед народом, нехай тепер звітують перед ним.

Нас цікавить, як поліпшити життя людей, побудувати сильну державу і об'єднати суспільство. І саме з турботою про це ми вже сьогодні, перед іспитом нових виборів, дивимося в майбутнє і думаємо, як об'єднувати суспільство навколо ідей підняття рівня економіки, поліпшення життя громадян, створення ситуації стабільності і миру в країні, проведення такої ефективної зовнішньої політики, яка викликала б повагу світу до України.

Ми впевнені у своїх силах. Ми готові знову взятися за відбудову країни. Без будь-яких ультиматумів потенційним партнерам. Без порожніх обіцянок здійснити нездійсненне.

Пустослів'я не буде.

Буде порядок і стабільність.

Буде праця на благо держави і українського народу.

І нехай допоможе нам Господь Бог!