Харьковский окружной административный суд удовлетворил Иск Харьковского городского совета к Харьковской областной организации Конгресса Украинских националистов об ограничении права на мирные собрания.

Суд постановил ограничить Харьковской областной организации Конгресс Украинских националистов и другим участникам акции права на мирные собрания путем запрета проведения до 16.00 часов 14.10.2009 года в Молодежном парке г. Харькова около памятного знака УПА массовых мероприятий, посвященных созданию Украинской Повстанческой Армии.

«В обгрунтування позову Харківська міська рада зазначила, що проведення зазначеного масового заходу, може призвести до заворушень чи злочинів, порушення прав і свобод інших людей та громадського порядку. При цьому, Харківська міська рада посилалась на те, що в час, запропонований організатором акції для проведення даної акції, в парку Молодіжному в м. Харкові будуть проводитись акції іншими організаціями, які мають протилежні погляди з відповідачем. Тому, на думку Харківської міської ради, не виключається можливість провокування конфлікту з представниками організацій іншого спрямування, участі у відкритому фізичному протистоянні. Також Харківська міська рада зазначила, що раніш під час проведення аналогічних заходів за участю політичних партій, громадських організацій, з різними політичними, культурними, громадськими та іншими поглядами, мали місце наміри порушення громадського порядку. Проведення заходів за участю прихильників Харківській обласній організації Конгрес Українських націоналістів, беручи до уваги різні політичні погляди учасників заявлених заходів, можуть призвести до порушень громадського порядку та відкритих протистоянь між останніми.

Згідно листа ГУ МВС України в Харківській області № 33/1541 від 12.10.2009 року раніш під час проведення аналогічних заходів в парку Молодіжному м. Xаркова за участю громадян з різними політичними, культурними та громадськими поглядами, мали місце наміри порушення громадського порядку і лише вжитими правоохоронними органами заходами з залученням великої кількості особового складу, вдалося попередити передбачений розвиток подій. В листі зазначено, що, враховуючи різні культурні та громадські погляди прихильників Комуністичної партії України, Партії Регіонів та інших з Харківською обласною організацією Конгресу Українських націоналістів може призвести до порушень громадського порядку та відкритих протистоянь між ними.

На підставі ч. 2 ст. 39 Конституції України обмеження права на мітинги може встановлюватися відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Колегія суддів вважає обгрунтованою позовну вимогу щодо заборони проводити акцію відповідачу саме до 16.00 години, оскільки для безперешкодного закінчення акції представниками попередніх організацій та підготовки до акції та вільного проведення Харківською обласною організацією Конгресу Українських націоналістів акції необхідний певний час для не порушення прав як учасників, які закінчують заходи, так і прав учасників, які розпочинають свої зібрання.

Крім того, колегія суддів зазначає, що акції проводяться в парку, який знаходиться в центрі міста, в якому мешканці та гості міста Харкова відпочивають, тому необхідно враховувати їх права та свободи, у випадку конфліктної ситуації та порушення громадського порядку будуїь порушені законні права та свободи даних людей.

Отже колегія суддів вважає, що є реальна можливість виникнення конфліктних ситуацій. порушення громадського порядку, прав і свобод інших людей.

Згідно ч. 5 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України, суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей», - говорится в Постановлении.